Doorgaan naar inhoud
Metropole Orkest

Overige - Muziek

Metropole Orkest Tickets

6 Resultaten

Nederland

6 evenementen
6 van de 6 evenementen geladen

Over Metropole Orkest

Denk je aan een orkest, dan denk je aan klassiek. Maar dat speelt het Metropole Orkest (MO) niet. Wel jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden. Het MO deelde het podium met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, The Basement Jaxx en Bono. Het orkest speelt ook met hedendaagse talenten als Caro Emerald, Robert Glasper, Within Temptation, Woodkid, The Opposites en Gregory Porter. Samen met de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley, zoekt het MO de randen op van de hedendaagse symfonische pop en jazz.

Het Metropole Orkest is het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld en heeft een voortrekkersrol. Zo schuift het orkest nieuwe talenten naar voren, zoals Laura Mvula, Snarky Puppy en Michael Kiwanuka, en is het gek op spektakel en experimenten.

Het MO produceerde in de afgelopen 70 jaar meer dan 150 albums en werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen. Dat betekent dat er jaarlijks meer dan 600 arrangementen gemaakt worden in de diverse genres. Ondanks de muzikale diversiteit heeft het MO een onmiskenbare sound, stijl en identiteit. In de afgelopen jaren won het orkest onder meer drie Grammy’s (17 nominaties), meest recent in 2016 voor het album ‘Sylva’ met Snarky Puppy. Het Metropole Orkest doet alles wat mensen kan raken. Dat is tenslotte de essentie van muziek.

Historie
Het is 1945. Onze regering in ballingschap en het koningshuis nemen een belangrijk besluit. Er dient een ensemble te komen dat het volk hoop en vertier biedt. Zo ontstaat het Metropole Orkest. Topmusici uit heel Europa worden aangetrokken om een fris en nieuw geluid te creëren. Het ensemble groeit uit tot een orkest van formaat. Inclusief een volledige symfonische strijkerssectie en big band. Tot 2012 wordt het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt voor een groot deel zelf voor haar inkomsten. En dat lukt, dankzij de passie voor het maken van geweldige muziek.